{
"@context": "http://schema.org/",
"@type": "Organization",
"name": "SAKAL EKİMİ | Canan YAYLACI | Saç Ekimi",
"address": {
"@type": "PostalAddress",
"streetAddress": "Louis Vuitton Orijin Apartmanı, Harbiye Mah. Abdi İpekçi Cad, Bostan Sk. No: 15 Kat 5, 34367 Nişantaşı/İstanbul",
"addressLocality": "Adana",
"addressRegion": "Türkiye",
"postalCode": "01060"
},
"telephone": "(+90) 543 321 91 77",
"telephone": ""
}
Pek çok erkek sakalını sağlıklı ve gür bir şekilde uzatmak ister. Bu işleyiş ustura kullanmak ya da vücudun normal işleyişine izin vermek kadar basit bir şekilde her zaman gerçekleşmeyebilir. Erkekler arasında kirli sakal olarak tabir edilen modelde sakalı oluşturan kıllar istenilen dağılım ve yoğunlukta olmayabilir. Bu durum da yüzde şık bir görünüm olmasına izin vermez. Ciltte yamalı bir görünümü hiçbir erkek istemez. Ancak bazı genetik sebeplerden dolayı sakal yapınız düzensiz uzama ve yerleşim gösterme meyilinde olabilir. Sonuç olarak istediğiniz sakal yapısına kavuşmak için sakal ekim metotlarını deneyebilirsiniz. Bunu da kaş ve saç ekiminde olduğu gibi yine kendi kıl köklerinizden kolayca elde edebilirsiniz.
Sakal ekimi konusunda iyi bir aday olduğunuzdan emin olmak amacıyla işinde profesyonel olarak çalışan uzmanlara muayene olabilir ve kıl foliküllerinizle sakal yapınızı kontrol ettirebilirsiniz. Bunun yanında cilt yapısının da uygun olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır. Yapacağınız her işlemin en ince detayına kadar düşünmeli ve yapılacak olan masrafa değip değmeyeceğini iyi analiz etmelisiniz. Birçok tıbbi prosedürde olduğu gibi sakal ekiminde de hastaların %100 memnuniyet garantisi bulunmamaktadır. Her cerrahi işlemin minimal düzeyde de olsa riskleri mevcuttur. Ancak nitelikli ve işinde tecrübeli bir uzman ile sakal ekim işlemlerine başlarsanız durum daha yüz güldürücü sonuçlar doğuracaktır. Bunun için yapacağınız her işlem hayatınıza bambaşka dokunuş katacaktır.
Sakal ekim işlemlerinde genel prosedür şu şekildedir; cerrah vücudunuzun bir bölgesinden kıl folliküllerini alır ve çene hattınızda sakalınızın uzamasını istediğiniz bölgeye nakleder. Burada bir cümle ile anlattığımız sakal ekim işlemleri göründüğü kadar basit değildir. Oldukça kompleks olan bu operasyonda uzmanların genel olarak izlediği iki yöntem bulunmaktadır;
Folliküler Ünite Ekstraksiyonu (FUE): Bu yöntemde donör alandan kıl follikülleri tek tek toplanır ve sakalın olmasını istediğimiz yere ekilir. FUE, diğer metoda göre daha az ağrı vericidir. Dolayısıyla hastalar tarafından daha fazla tercih edilmektedir.
Folliküler Ünite Nakli (FUT): Bu metotta cerrah başın arka kısmından küçük bir kesi açarak doku şeridini çıkarır ve kıl köklerini çıkardığı bu alandan alır.
Foliküler ünite nakli ve ekstraksiyonunda mantık temel olarak aynıdır ve benzer noktada ve ciltten çıkabilen birkaç kıl folikülünün küçük bir gruplamasıdır. Cerrah hem FUE hem de FUT yönteminde başın arka kısmından 2000 ila 5000 kadar belki daha da fazla saç folikül greftini alır. Genellikle kulakların daha aşağısında ve hastanın sakal dağılımının olmasını istediği yerlere ekim işlemini gerçekleştirir. Greft, sakal ekim işleminde anlam olarak, ekilen bir saç köküdür.
Sakal ekim işlemini gerçekleştirmek isteyen kişilere rehber niteliğinde hazırladığımız bu yazıda prosedürün genel işleyişini detaylı bir şekilde aşağıda bulabilirsiniz;
(((((Buraya Video Eklenecek))))
Saç kökleri hastanın başının arka kısmından elde edildiği için bu alanda sağlıklı saç köklerinin bulunması önemlidir. Başın arkası genelde kel kalabilen en son bölgedir. Bu nedenle hastanın başının tepesinde biraz saç dökülmeye başlasa bile muhtemelen kafa arkasındaki saçlar mevcuttur ve donör olarak kullanılabilir. Sakal ekimi sırasında nakil yapmadan önce uzman, hastanın kafa derisini inceler ve burada yeterli düzeyde foliküler ünite olup olmadığını kontrol eder. Alınacak yeterli düzeyde saç kökü bulunmuyorsa uzman bu durumda alternatif tedaviler önerecektir.
Sakal ekim işleminde uygulanan prosedürün türüne bakılmaksızın 3 ya da 4 ay içerisinde ekilen saç köklerinin yerine oturması ve ardından uzaması gerekir. 8 ya da 9 ayda sakallar istenildiği düzeye gelecektir. Sağlıklı bir sakal yapısı görünümü varsa yapılan sakal ekimi işleminin başarılı olduğu anlaşılır. FUE ve FUT tekniği ile sakal üretiminde doğal görünüm sağlanırken FUT yöntemiyle elde edilen sakallar daha dolgun yapıya sahiptir. Bunun nedeni FUT’ta deri şeridinden daha fazla folikülün toplanmasıdır. Eğer amacınız daha kalın ve gür bir sakal görünümü elde etmek ise FUT yöntemini tercih edebilirsiniz. Sakal ekiminde başarısız olma ihtimali oldukça düşüktür. Eğer başarısız bir sonuç elde edilirse bunun nedeni yüksek ihtimalle donör alınan kıl köklerinin olduğu alandan yanlış toplama yapılmasıdır. Bu nedenle sakal ekimi alanında başarılı ve tecrübeli bir uzmanla çalışmak hasta lehine olacaktır ve başarısızlık ihtimali minimal düzeylere inecektir.
Sakal ekimi işleminden sonra hastanın başından alınan kıl foliküllerinin alındığı hasat alanı ve kılların ekildiği yüz bölgesi özel bir bakıma ihtiyaç duyacaktır. Her iki alan da mutlak suretle temiz tutulmalıdır. Uzman size operasyondan sonra evde bakımı nasıl yapacağınıza dair talimatlar verecektir. Bu talimatlar arasında kafa derisi ve yüz bölgesi için antibiyotik krem kullanımı yer alabilir. Sakal ekimi ameliyatından sonra ilk birkaç gün boyunca kaçınılması gereken davranışlar aşağıdaki gibidir:
Tüm bunların yanında yüzünüzü birkaç gün yıkamamanız gerekir. Cildiniz sakal ekimi işleminden sonra hassas olacaktır. Yani kaşınma gibi faaliyetlerinizden sonra tahriş ve enfeksiyon olabilir. Bunlardan kaçınmak için uzmanınızın verdiği talimatları eksiksiz uygulamanız yararınızadır.
Sakal ekiminde yüz ve kafa derisinde aşağıdaki yan etkiler görülebilir:
Kılların alındığı donör bölgede yara izinin olması muhtemeldir. Ancak sıklıkla saç büyümesinin doğal seyrinde olması bu yara izinin kaybolmasına neden olacaktır. FUE ve FUT tekniğinde yara izi kalması bakımından kıyas yapıldığında FUE yönteminde fark edilmeyen küçük izler kalır. FUT’ta ise başın arka kısmında uzun bir şerit şeklinde iz görülür.
Sakal ekimi ucuz bir prosedür değildir ve genellikle sağlık sigortası tarafından karşılanmaz. Çünkü kozmetik ve estetik cerrahi alanında sayılır. Devlet sakal ekimini hayati bir işlem olarak görmemektedir. Bu nedenle keyfi bir ihtiyaç olarak gördüğü için pek çok sigorta şirketi sakal ekimi maliyetlerini karşılamamaktadır. Öte yandan prosedürün hastaya maliyetine baktığımızda ihtiyaç duyulan greft sayısına ve implant edilen kıl kökü miktarına göre fiyatlar belirlenir. İlk aşamada detaylı bir araştırma yapıp uzman tercihinize karar verdikten sonra maliyet hesabı hakkında klinikten bilgi alabilir ve sonrasında işlemi yaptırıp yaptırmayacağınıza karar verebilirsiniz. Sakal ekiminden önce uzman sizi muayene edecek ve işlem için uygun bir aday olup olmadığınızı değerlendirecektir. Bu ön değerlendirme bazı kliniklerde ücretsizdir. Bazı kliniklerde ise işlemin total ücreti için değişik ödeme kolaylıkları sağlanır.